archives of global protests

2006 G8 Summit in St.Petersburg

Мрежа срещу Г8 Апел от Санкт Петербург

castellano | deutsch | english | greek | lativa | russkij

На 15 юли 2006 в бившата руска столица Санкт Петербург ще се проведе първата в историята на Русия Г8 среща. Еще преди три години по случай празнуването на 300 годишния юбилей, града е пълен с полиция, всякакви други събития са забранени и месец преди празника на чуждестранни граждани не са давани никакви визи за пребиваване в Русия. Подобна се очаква да бъде стратегията на правителството и по време на идващия през 2006 година Г8 конгрес.

На интернационалната среща, която се проведе в Киев през март тази година, различни анархо-групи се събраха , за да обсадят ситуацията и да подготвят общи действия срещу провеждането на срещата на Есемте. В резултат на тази интернационална солидарност беше основана легална антирепресионна група (LSG- Legal Support Group), която сте се заеме с конкретни антирепресионни акции и международна пyбличност по време подготовката и протестите през юли. В общи линии става въпрос за легални наблюдатели, които да следят за случаи , в които са нарушени човешките права или се използва насилие срещу протестиращи;които също така да съдействат при възможни проблеми с руските гранични служби и които да дават информация по вьпроси свързани с руското законодателство. Също така необходима е постоянната дистрибуция на актуална информация за региона, с цел да се информират други симпатизиращи групи и международни медии за възможни репресивни мерки от страна на руските власти, които в този случай са очаквани.С тази цел се обръщаме към вас с един апел за солидарност.

По време на Г8 срещата в Санк Петербург ще има постоянна необходимост от преводачи и журналисти , легални наблюдатели и групи, които биха споделили свои контакти, информация и опит (например първа помощ). В този контекст тези хора трябва да бъдат и лесно достижими по е-майл.

Накратко целите, които тази група си поставя е да се изисква пълна свобода на мнението, печата и медиите, както и да се работи на интернационално ниво на солодарност в случаи на репресивни мерки отстрана на руските власти. Поради тези причини антирепресионната група ще разчита изцяло на пълна международна подкрепа и солидарност, особено повреме на самата среща , но сьщо така и повреме на преди това планирaния в Москва "Warm up"(Загряване). Така дори да нямате вазможност да се включите в директните действия срещу Г8 има и други начини да изразите своята солидарност.

14 юли е ден за децентрални акции (Global Action Day) по целия свят.

На 16 юли са планирани протестни действия пред руските посолства срещу възможни арести на активисти.

Важни дати

contact: Piter.legalatyahoo.com


g8 2006 | www.agp.org

valid xhtml 1.0