Duitse atoomactivisten met vervolging bedreigd (steun gevraagd!)

Op 6 juli werden 10 woonhuizen en werkplaatsen in Duitsland door een heleboel politie-agenten binnengevallen en doorzocht, en een deel van de aangetroffen mensen afgevoerd. Een van de mensen werd op het werk gearresteerd. Volgens de politieleiding van de landelijke recherche (BKA) was er na jaren speurwerk een 'autonome organisatie' opgerold die zich zou toeleggen op het saboteren van het treinverkeer uit protest tegen atoomenergie-afvalopslag. De Duitse spoorwegen spelen een cruciale rol in het vervoeren van atoomafval in zogenaamde CASTOR-vaten, waartegen breed maatschappelijk verzet bestaat.

De huiszoekingen vonden plaats in Bremen, Hamburg, Berlijn, Luneburg en het Wendland (de regio waarin de 'tussenopslagplaats' Gorleben ligt). In Berlijn werd een woongroep door gemaskerde agenten met getrokken pistolen binnengevallen. Naast woonhuizen werden ook een taxi-garage en een bureau van een milieuinstelling (MAUS, die metingen naar radioactiviteit verricht) bezocht. Er werden karrevrachten spullen in beslag genomen, zoals computers, administraties, agenda's etc. Nieuw was dat ze gericht op zoek gingen naar asbakken en plukken haar in borstels en kammen (om DNA-profiel te kunnen registreren). De meegenomen personen werden de volgende dag weer losgelaten nadat ze zorgvuldig gefotografeerd en geregistreerd waren (waarbij ze speeksel wilden afnemen, dat ze uiteraard niet vrijwillig kregen, evenmin als een verklaring).

De slachtoffers worden ervan verdacht achter de zogenaamde 'hakenkrallen'-sabotage te zitten; Een systeem van haken en kabels dat over de bovenleiding gedrappeerd wordt, waarna een passerende trein de bovenleiding neerhaalt, waardoor het verkeer urenlang gestremd wordt. Hoewel deze acties overal in het land plaats hebben gevonden, meent de BKA dat er sprake is van een organisatiestructuur. Met name omdat er twee gelegenheden geweest zijn dat er op meerdere plekken tegelijk 'hakenkrallen' geplaatste werden, en de acties gezamenlijk geclaimd werden. De verdachten zouden bovendien betrokken zijn geweest bij acties tegen de kerncentrale Krümmel.

Volgens een persverklaring van het BKA hebben 9 advokaten, 100 man BKA en 200 plaatselijke politie-agenten aan de huiszoekingen deelgenomen. Sommige huiszoekingen duurden 13 uur lang. Volgens het huiszoekingsbevel hadden de agenten het recht "overal te zoeken waar de verdachten toegang toe hadden", dus ook kamers van anderen, schuren, kelders etc.

Naast 11 mensen die officieel verdacht worden van "lidmaatschap van een terroristische vereniging" subsidiair "gevaarlijk ingrijpen in het treinverkeer", zijn er 9 anderen die "betrokkenen" genoemd worden: ze stonden in nauw contact met de "verdachten".

Ondanks al het wapengekletter is er tot dusver geen spoor van bewijs tegen de verdachten geleverd. Hoe mager ze in hun bewijsmateriaal zitten, blijkt wel uit het feit dat er overal naarstig gezocht werd naar pakjes of peuken van het sigarettenmerk Juwel (een relatief klein merk uit voormalig Oost-Duitsland). Peuken van dat merk waren immers gevonden in de buurt van een plek waar een sabotage-actie was uitgevoerd. Alsof het wat zou bewijzen als je toevallig datzelfde merk rookt.

Een groot aantal organisaties in Duitsland heeft inmiddels een verklaring ondertekend waarin geprotesteerd wordt tegen de huiszoekingen en de mogelijke vervolging. In de verklaring wordt bovendien opgemerkt dat de betreffende sabotage-acties op een dusdanige manier uitgevoerd worden dat ze geen gevaar voor mensenlevens met zich mee kunnen brengen. Verder wordt er verklaard dat het niet zal lukken om de anti-atoombeweging te splijten in een 'goed', geweldloos deel en een 'crimineel' subversief deel. Maar vooral wordt er beloofd om zich niet te laten intimideren en "ongeacht de kleur die de regering heeft" in verzet te blijven tegen het atoomenergie-programma.

De volgende transporten komen er namelijk aan. Elk moment kan het tijdelijke verbod (nog afgekondigd door de vorige, Christendemocratische regering, omdat de vaten bleken te lekken) tegen de castor-transporten opgeheven worden. Dat is ook nodig omdat sommige kerncentrales boordjevol zitten en snel van hun afval af moeten - anders moeten ze stilgelegd worden. Vanaf januari kan de trein weer gaan rollen, en het einddoel zal deze keer weer Ahaus zijn, net over de Nederlandse grens bij Enschede. De vorige keer dat ze dat probeerden kregen ze te maken met massaal protest ter plaatse en moesten er meer dan 10.000 ME-ers mee om het transport er door te rammen.

Het zou mooi zijn als ook zoveel mogelijk organisaties buiten Duitsland de verklaring zouden willen ondertekenen. De openbare brief is (in het Duits of in Engelse of Spaanse vertaling) te vinden op de volgende website:

www.nadir.org/gold

Je kunt 'm ook opvragen bij WISE in Amsterdam (tel 020- 6126368), email: wiseamster@antenna.nl