alca | archives of global protests | www.agp.org

Centenars de milers de persones diuen 'no' a l'ALCA i el TLC a Amèrica del sud i central
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=5494

Els moviments socials han sortit al carrer a Costa Rica, Nicaragua, Colòmbia, Equador, Perú i Bolívia per protestar contra l'ALCA i el Tractat de Lliure Comerç amb EUA, que es debatrà a final de mes.

Redacció (14/10/2004)

"Contra el lliure comerç, el pagament del deute extern, la militarització, l'exclusió social i l'Organització Mundial del Comerç." És el lema que moviments socials, sindicats, ONG, entitats camperoles i indígenes criden aquests dies pels carrers de nombrosos països d'Amèrica central i del sud. Els manifestants volen la celebració de consultes populars per decidir l'entrada o no a l'Acord de Lliure Comerç de les Amèriques (ALCA) i el Tractat de Lliure Comerç (TLC) amb els Estats Units, demanen que es paralitzi el procés de liberalització dels serveis públics i reclamen el respecte a la seva sobirania alimentària.

Només a la regió centreamericana, mig centenar d'organitzacions, coordinadores i federacions d'entitats s'han sumat a la campanya Centreamèrica no està en venda, contra el Tractat de Lliure Comerç d'aquests països amb els Estats Units, també conegut com a CAFTA. La iniciativa, en marxa a Costa Rica, Nicaragua, Hondures, El Salvador i Guatemala, alerta de la progressiva "pèrdua d'autonomia dels seus Governs" en benefici de l'administració i les multinacionals nord-americanes i insta els Congressos centreamericans a no ratificar el tractat comercial.

"Proposem desenvolupar polítiques per protegir la sobirania alimentària, prohibir l'entrada i la producció de transgènics al nostre territori i obrir espais públics de debat perquè la ciutadania pugui opinar sobre els tractats neoliberals", indica el document signat pel mig centenar d'entitats. En aquest context, més de 30.000 persones van sortir als carrers de San José (Costa Rica) dimarts passat per denunciar els nivells de corrupció "sense precedents" al país i demanar la fi del CAFTA.

A Hondures i Panamà, d'altra banda, els moviments socials s'han organitzat i ja han enviat més de 20.000 cartes als seus representants polítics per demanar que s'anteposi la integració regional als acords amb els Estats Units. El debat també està obert a Nicaragua, on el passat dia 12 també va haver manifestacions contra el TLC i la privatització de l'aigua.

300.000 persones contra el TLC a Colòmbia

Les mobilitzacions d'aquesta setmana són només algunes de les activitats acordades durant el Fòrum Social de les Amèriques, celebrat a Quito el passat mes de juliol, per protestar contra el model econòmic neoliberal que s'imposa cada vegada més al continent americà. A països com l'Equador, Colòmbia i el Perú, a més, les activitats programades per a aquests dies coincideixen amb les negociacions del Tractat de Lliure Comerç amb els Estats Units, previstes per als dies 25 al 29 d'octubre a Guayaquil.

En aquest context, dimarts passat 300.000 persones es van concentrar a la Plaça de Bolívar de Bogotá i centenars de milers de persones es van manifestar contra la política econòmica d'Álvaro Uribe a ciutats com Medellín, Cali, Barranquilla i Cartagena, en una de les convocatòries més nombrosa dels últims anys. Al Perú i l'Equador, en canvi, més d'un centenar d'entitats han engegat una campanya de recollida de signatures per demanar als seus Governs la celebració d'una consulta popular sobre el Tractat de Lliure Comerç proposat pels Estats Units.

190 quilòmetres de marxa a Bolívia

A les crítiques al TLC s'afegeix també la petició de nacionalitzar el gas a Bolívia, país que aquests dies viu una gran marxa popular cap a La Paz per reclamar al Govern de Carlos Mesa que promulgui la nova Llei d'Hidrocarburs i demanar responsabilitats a l'expresident Gonzalo Sánchez de Losada per les morts de prop d'un centenar de persones que, ara fa un any, es van manifestar contra la liberalització del gas.

"No ens mourem de la seu del Govern i no tornarem amb les mans buides", afirma Leonilda Zurita, una de les dirigents de la marxa. Després de caminar 190 quilòmetres, els manifestants esperen arribar a La Paz dilluns que ve i aplegar més de 50.000 persones.


alca | català | www.agp.org

valid xhtml 1.0